![](/media/lib/263/n-fibroblasty-8a6e3aa6ecf28074686ade83bc8b5cf5.jpg)
Jedne robią z jądra tłok, drugie trawią
27 grudnia 2016, 16:00Komórki nowotworowe przemieszczają się inaczej od komórek zdrowych.
![](/media/lib/248/n-sprej-8860d62b62869abf3fe4bf097a33ff4d.jpg)
Naukowcy zidentyfikowali kluczowy etap wytwarzania woni ciała
4 lipca 2018, 10:39Eksperci sądzą, że znaleźli lepszy sposób na radzenie sobie z przykrą wonią ciała. Kluczem było ustalenie, na czym polega pierwszy etap tworzenia nieprzyjemnych lotnych związków z bezzapachowych substancji wydzielanych podczas pocenia. Dzięki temu można będzie wyprodukować skuteczniejsze dezodoranty z celowanymi substancjami aktywnymi.
![](/media/lib/362/n-smazenie-080f988565204dfd48f6807d2c881a2b.jpg)
Olej ze smażenia pogarsza stan zapalny jelita grubego i sprzyja wzrostowi guzów
26 sierpnia 2019, 11:25Badania na myszach pokazały, że gdy karmi się je olejem ze smażenia, nasila to stan zapalny jelita grubego, wspiera wzrost guzów nowotworowych, a także nasila nieszczelność jelit, przez co do krwiobiegu dostają się bakterie i produkowane przez nie toksyny.
![](/media/lib/485/n-katarzyna-bugiel-stabla-2444736b63aa5dedabe14cc9b9a3ab40.jpg)
Katarzyna Bugiel-Stabla z UPWr sprawdza, czy estrogeny mogą pomóc w walce z chłoniakiem u psów
7 stycznia 2022, 12:17Katarzyna Bugiel-Stabla, doktorantka Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), bada wpływ ekspresji receptorów estrogenowych na przebieg chłoniaka i białaczki u psów. Jak podkreślono w komunikacie uczelni, w swoim doktoracie koncentruje się ona na 2 kwestiach: 1) określeniu wpływu estrogenów na komórki chłoniaka oraz 2) znalezieniu korelacji między ekspresją receptorów estrogenowych a rozwojem i przebiegiem choroby.
![](/media/lib/578/n-migracja-1dfc73134ba6ff041347f70952255cdf.jpg)
Człowiek skutecznie zakłócił wielkie migracje gnu. Zwierzęta ulegają genetycznej degeneracji
16 kwietnia 2024, 13:15Jeden z najbardziej znanych spektakli afrykańskiej przyrody, olbrzymie migracje antylop gnu, odchodzą w przeszłość. Kolejne drogi, płoty, rozlewające się miasta, farmy i stada udomowionych zwierząt w coraz większym stopniu zakłócają wędrówkę antylop. To zaś, jak alarmują naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, prowadzi do degeneracji genetycznej stad, które nie są w stanie swobodnie się przemieszczać.
Superskuteczny duet: brokuły i pomidory
16 stycznia 2007, 18:42Jedzenie pomidorów i brokułów w jednym posiłku pomaga zwalczyć nowotwór prostaty. Nowe badania sugerują, że jeśli oba warzywa współwystępują w diecie, są skuteczniejsze niż jedzone osobno.
Bioniczny nerw
18 października 2007, 11:33Naukowcom z Uniwersytetu w Manchesterze i Brytyjskiego Centrum Regeneracji Tkanek (UK Center for Tissue Regeneration, UKCTR) udało się przekształcić wyizolowane z tkanki tłuszczowej dorosłych zwierząt komórki macierzyste w komórki nerwowe. To duża szansa na wyhodowanie sztucznego nerwu, który ożywi na nowo sparaliżowane kończyny i transplantowane narządy.
![](/media/lib/28/kwitnacy-rozmaryn-d23135ac2e3eda30032f63373d3c5e9a.jpg)
Rozmaryn zapobiega nowotworom
27 maja 2008, 09:02Rozmaryn nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny posmak, w jego skład wchodzą też związki, które rozkładają rakotwórcze substancje, powstające podczas obróbki termicznej mięsa.
![](/media/lib/43/perfumowanie-a20cedd21a9b06463946d60c74afe154.jpg)
Nadwrażliwość na perfumy
4 lutego 2009, 10:00Nadwrażliwość na perfumy jest częstą postacią alergii kontaktowej u dorosłych. Lina Hagval, doktorantka z Uniwersytetu w Göteborgu, wykazała, że wbrew pozorom, ludzie są uczuleni nie tylko na substancje syntetyczne, lecz również na naturalne olejki zapachowe, np. lawendowy.
![](/media/lib/53/pralinki-09a8ac5680f3edf09d322858e941b16b.jpg)
Czekolada i woda łagodzą ból
14 października 2009, 11:45Jedzenie czekolady bądź picie wody może zmniejszyć ból odczuwany przez szczury w odpowiedzi na oparzenie. Badacze z Uniwersytetu Chicagowskiego sądzą, że u dzikich zwierząt mechanizm ten zapobiega rozpraszaniu podczas żerowania w sytuacji niedoboru pokarmów, lecz w dzisiejszych czasach, gdy większości ludzi jedzenia nie brakuje, może prowadzić do przejadania się i otyłości (Journal of Neuroscience).